U bent hier: Home / Andere thesauri

Thesauri en terminologiebronnen

Heeft u aanvullende informatie betreffende kwalitatieve (thematische) gecontroleerde trefwoordenlijsten en/of thesauri online dan kunt u ze, voorzien van een korte omschrijving, aan ons doorgeven. Dit is geen uitputtende lijst, er zijn zeer veel terminologieën op velerlei vlak.

Terminologiebronnen (NL-BE)

Inventarisatie van Nederlandstalige terminologiebronnen: DEN

De (her)inventarisatie van Nederlandstalige terminologiebronnen die door Nederlandse en Vlaamse erfgoedinstellingen worden gebruikt bij de ontsluiting van hun collecties en contextuele informatie. De resultaten van deze inventarisatie vindt u in de Kennisbank van DEN.

RKDartists&
RKDartists& is een database met biografische gegevens van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars van de middeleeuwen tot heden. Ook kunsthandelaren, kunstverzamelaars en kunsthistorici zijn opgenomen in de database. De database vormt een index op de omvangrijke kunsthistorische documentatie van het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Iconclass
Iconclass is een iconografisch classificatiesysteem dat wereldwijd wordt gebruikt in musea en andere erfgoedinstellingen voor de beschrijving en ontsluiting van afbeeldingen (kunstwerken, boekillustraties, reproducties, foto’s, enz.).

Wo2 thesaurus
De WO2-thesaurus biedt de thematische ontsluiting van (digitale) bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog. De thesaurus bevat bijna 2300 termen over gebeurtenissen, plaatsen, begrippen en objecten. De trefwoorden zijn verdeeld over een aantal hoofdgebieden als Vervolging, Bestuur, Dagelijks Leven, Recht, etc. Tevens bevat de WO2-thesaurus een uitgebreide lijst van kampen en getto's in zowel Europa als toenmalig Nederlands-Indië, inclusief GPS coördinaten. De WO2-thesaurus is ontwikkeld door het NIOD, in opdracht van het Netwerk Oorlogsbronnen.

Thesaurus Zorg en Welzijn
Meer dan 30.000 termen op het gebied van zorg en welzijn, zowel vaktaal als de taal van de burger. De Thesaurus Zorg en Welzijn is een product van Stichting Stimulansz, kennis- en adviespartner van gemeenten.

Thesaurus Onroerend Erfgoed
Deze thesaurus wordt ontwikkeld door Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen met oog voor de lokale Vlaamse situatie, zonder internationale thesauri zoals de Art & Architecture Thesaurus en de thesauri van Historic England uit het oog te verliezen.

ID-DOC: werktuigen met afbeeldingen
Meertalige termen en afbeeldingen van werktuigen gekoppeld aan de beroepen waarin ze gebruikt werden. Samengesteld door het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) te Grimbergen.

GTAA
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft samen met enkele andere Nederlandse organisaties die audiovisueel cultureel erfgoed beheren de Gemeenschappelijke Thesaurus voor Audiovisuele Archieven (GTAA) ontwikkeld. De GTAA wordt gebruikt voor het doeltreffend karakteriseren van de inhoud van audiovisueel materiaal uit het archief met labels afkomstig uit deze thesaurus. De inhoud is verdeeld over Onderwerpen, Genres en programmasoorten, Persoonnamen, Makers en Eigennamen en Plaatsnamen.

Internationaal:

Getty Vocabularies: Art & Architecture Thesaurus
De Amerikaans/Engelse moeder-AAT samengesteld door het Getty Research Institute. Meertalige thesaurus: naast Engels zijn, indien aanwezig, Nederlandse, Spaanse, Italiaanse en Franse varianten opgenomen.

Art & Architecture Thesaurus - Spaanse versie
Spaanstalige versie van de oorspronkelijke Amerikaanse AAT, vertaald door het Centro de Documentacion de Biennes Patrimoniales in Santiago de Chile (Chili).

AAT-Deutsch
Duitstalige versie van de AAT. Een vertaalproject van het Institut für Museumsforschung, Staatliche Museen zu Berlin, Stiftung Preußischer Kulturbesitz, DigiCULT en ondersteunt door het Kunsthistorisches Institut in Florenz.

FISH: Linked Data Vocabularies for Cultural Heritage
The Forum on Information Standards in Heritage (FISH) was established in 1998 as a discussion forum for heritage organizations. Tracing its origins back to the Data Standards Working Party, its main focus has been on developing content and data standards for use in the heritage sector.

Ethnographic Thesaurus
Engelstalige etnografie-thesaurus samengesteld door de American Folklore Society.

Moving Image Genre List
Engelstalige lijst met genre-termen samengesteld door de Motion Picture, Broadcasting & Recorded Sound Division van de Library of Congress.

Thesaurus for Graphic Materials
Thesaurus (Engelstalig) t.b.v de ontsluiting van beeldmateriaal. Samengesteld door de Prints & Photographs Divison van de Library of Congress.

UNESCO Thesaurus
Meertalige (Engels, Frans, Spaans) thesaurus op het gebied van wetenschap, educatie, sociale wetenschappen, cultuur, communicatie en informatie.

 

 

 

 

 

Print pagina http://website.aat-ned.nl/Andere%20thesauri/thesauri%20projecten